Pergola op het terras

Door: - - donderdag 15 november 2012, 13:42 uur

De winter komt er aan en als je de komende zomer weer van je tuin wilt genieten, is het geen slecht idee om nu alvast je plannen voor de tuin uit te voeren, zodat je er straks meteen van kunt genieten als het mooi weer wordt.

Wij hebben in het voorjaar van 2010 ons terras vergroot. In tijdschriften zag ik foto's van een tuin in Zuid-Frankrijk met op het terras een pergola waar druiven overheen groeiden. Echt zo'n plekje waar je jezelf ziet zitten met mooi weer, een glas wijn en een mediteraans hapje. Dat wilde ik ook in onze tuin.

Het terras was inmiddels klaar en in het voorjaar van 2011 hebben we de pergola gezet. De pergola heeft zes poten en is bedekt met een rieten mat, zodat je ook meteen wat schaduw hebt. De mat zal na een paar jaar weggerot zijn, maar tegen die tijd is de begroeing al dicht genoeg om voor voldoende schaduw te zorgen.

Voor de begroeing van de pergola hebben we druif en blauwe regen gekozen. Ik heb ze om en om geplant; aan de ene kant van de pergola twee keer een blauwe druif en in het midden de blauwe regen, aan de andere kant twee keer een blauwe regen en in het midden een witte druif.

Het uiteindelijk idee is dat de trossen bloemen en druiven naar beneden gaan hangen. De blauwe regen bloeit in het voorjaar en de druiven ontwikkelen zich in de loop van de zomer. Hieronder wat foto's die ik afgelopen zomer gemaakt heb.

Doorkijkje pergola

De pergola gefotografeerd met mijn rug tegen de gevel van het huis. Als we aan de eetkamertafel zitten, is dit ons uitzicht..

Zijaanzicht pergola

Vanaf de zijkant gezien. De foto is vorig jaar zomer genomen, toen de planten net gezet waren. De groei leek het eerste jaar niet heel snel te gaan, maar dit jaar groeide het enorm en heb ik het regelmatig moeten bijsnoeien. We hadden nog geen bloemen en vruchten dit jaar, maar ik hoop dat dat volgende zomer goed komt. 

Detail pergola

Als je op de achterste stoelen zit, schijnt de zon in je rug en kan het behoorlijk warm worden. In de zomer hangen we rieten rolgordijnen op, zodat het aangenamer is. Doordat je de pergola er een beetje mee afsluit, staat het ook nog eens heel gezellig!

Pergola in de herfst

De Pergola zoals het er nu bij staat. Een beetje mistroostig met dit weer, maar nog steeds leuk om naar te kijken. Ik heb de planten al gesnoeid en zoals je ziet zijn ze enorm gegroeid ten opzichte van vorig jaar. Op de tafel een 'vogelpizza'. In de winter is het dus een mooie plek om de vogels te voederen. Vorig jaar heb ik aan het eind van de zomer het riet geplant. Dat is ook enorm gegroeid. De pluimen blijven er de hele winter op en in maart snoei ik ze tot iets boven de grond terug.

Als het komend voorjaar weer mooi weer wordt, leg ik een plastic buitentapijt onder de tafel, kleed ik de tafel aan met een tafelkleed, zet er een bloemetje bovenop en.. genieten maar!

 
Anke Escherich
Anke Escherich 02-06-2015 09:27

Goedemorgen,
Hoe ziet de pergola er nu uit. Kunt u misschien een foto sturen?

Alvast dank.

Met vriendelijke groet,
Anke Escherich

Jane, Casa Quente 02-06-2015 09:30

Hallo Anke,
De pergola is flink begroeid! Het is een regenachtige dag vandaag, maar binnenkort wordt het mooi weer en dan zal ik wat foto's maken!
Groetjes Jane

Uw commentaar

KvK 56.8738.40 | BTW NR. NL176319049B01

© 2015 Casa Quente