Boete voor gebruik van afbeeldingen in de blog

Door: - - donderdag 9 februari 2017, 10:50 uur

Vorige week ontving ik tot mijn schrik een e-mail waarin ik gesommeerd werd een bedrag van rond de driehonderd euro te betalen omdat ik een foto van een aantal poefs, die ik op Pinterest gevonden had, in mijn blog had geplaatst. Ik meld bij de foto altijd de bron met een link naar de website waar ik de afbeelding vandaan heb gehaald. In mijn beleving doen andere bloggers dat ook op die manier en in mijn onschuld dacht ik dat het dan geen probleem was om foto's te gebruiken, mits de credits terecht komen bij degene die ze verdient. Niet dus. 

Na een klein onderzoekje naar hoe het dan wel moet, kom ik erachter dat je altijd toestemming moet vragen aan de fotograaf of de eigenaar van de foto. Je moet die toestemming zwart op wit hebben en kunnen bewijzen, anders is het niets waard. De foto's die ik gebruikte kwamen voornamelijk van Pinterest en daar is de eigenaar van de rechten nauwelijks te achterhalen. 

Wie geeft die boete dan eigenlijk? Eigenaars van de rechten van foto's geven speciaal hiervoor opgerichte bureaus de opdracht om het internet af te speuren naar oneigenlijk gebruik van hun foto. Gebruik je die foto zonder hun toestemming, dan loop je dus het risico dat je een boete krijgt. Als je een boete krijgt voor elke foto die je gebruikt, kan je je zaakje dus wel opdoeken. Ik zie wel vaker dezelfde foto's in verschillende blogs terug, er is voor die bureaus dus flink geld te verdienen door boetes uit te delen. Het is zelfs zo dat je al in overtreding bent als je een foto die je op Pinterest vindt op een openbaar bord op Pinterest bewaart. Nu is er voor die bureaus bijna geen beginnen aan om al dat gebruik aan te pakken, vooral omdat iedereen het doet, maar toch, het mag dus eigenlijk niet. 

Ik heb afgelopen week alle blogs waarin ik foto's gebruikte die ik niet zelf gemaakt heb offline gehaald. Mijn blog-tijdlijn is dus flink uitgedund en sommige blogs zijn een beetje kaal geworden, maar ik wil niet nog zo'n boete riskeren. Voortaan zal ik dus vooral zelf voor foto's moeten zorgen, wat erg tijdrovend, maar ook wel weer een uitdaging is. En er zijn ook gratis fotostock sites, maar daar is de keuze voor interieurfoto's toch beperkter. Gebruik je dus andermans foto's op internet, wees dan alert en voorkom dat je een boete krijgt, zoals ik! 

* Bovenstaande foto is een gratis stockfoto die ik vond op Canva.com.

 

Uw commentaar

KvK 56.8738.40 | BTW NR. NL176319049B01

© 2015 Casa Quente